CÀTARS I TEMPLERS A BARBENS

Gran jornada de recuperació històrica dels Bons Homes i les Bones Dones i dels Cavallers Templers a Barbens (Pla d’Urgell) el dia 2 de Juny, organitzada per ILERCAVÒNIA i CAMINS DELS CÀTARS, amb la col·laboració entre d’altres entitats d’”EL MÓN MEDIEVAL” i “SAPIÉNCIA OCCITANA”, i amb el suport de l’AJUNTAMENT d’aquesta vila històrica i altres institucions que recorden la necessitat de recordar els capítols més importants de la nostra història.En José Luís Soler de l’ASSOCIACIÓ CAMINS DELS CÀTARS exposà el projecte d’Itinerari Cultural Europeu des del Maestrat valencià fins a Montsegur, on les comarques de la Plana de Lleida tenen un protagonisme especial per la seva situació geogràfica i per la seva rellevància històrica, com a receptora d’immigrats occitans que fugien de les persecucions, i per haver esdevingut trajecte del viatge del darrer Perfecte Càtar, en Guilhèm de Belibasta.Aquesta presentació fou el preludi de quatre interesants conferències amb l’Òscar Ardiaca de l’ASSOCIACIÓ CULTURAL CASTELL DE GARDENY, sobre aquest important castell templer de les terres de Ponent. L’Eduard Berga, també d’ILERCAVÒNIA – CAMINS DELS CÀTARS parlà sobre el paper de la dona al Catarisme, amb una defensa de la igualtat entre gèneres que contrastava amb la misogínia de l’època medieval.

En Jaume Cluet d’AMICS DELS CÀTARS explicà la interessant vida del Mestre Templer Arnau de Torroja, un personatge històric de gran rellevància, però malauradament massa desconegut. Finalment, en Francesc Sangar de SAPIÉNCIA OCCITANA recordà algunes evidències de la petjada occitana a les Terres de Lleida al llarg de la història, una relació molt fructífera per a catalans i occitans.

Posteriorment, en Joan Ramon González, també de l’ASSOCIACIÓ CULTURAL CASTELL DE GARDENY, conduí una visita pel mateix Castell de Barbens, que fou Templer però sobretot Hospitaler, tot mostrant els vestigis que romanen d’aquella època i les suposicions sobre la seva estructura original.

A la tarda, el grup ALEGRANSA oferí un excepcional concert de Música Medieval amb el títol “CANTS DE TROBADORS I PELEGRINS” a l’Església de Santa Maria de Barbens, amb cançons en llatí, occità, galaicoportuguès i català.

Novament al Castell de Barbens, la poeta Montse Rubinat explicà amb detall el seu nou poemari “NISSHOKU, ECLIPSI DE LLUM”, tenint com a escenari l’exposició oberta amb l’exhibició d’algunes de les seves creacions poètiques i el procés d’inspiració literària seguint els paràmetres tradicionals semàntics i literaris japonesos.

La interpretació de dues cançons tradicionals occitanes, “LO BOIÈR” i “SE CANTA”, per part de la gran veu de la Maria Lourdes, tancaren aquesta interessant jornada a Barbens.

 

Francesc Sangar
President de Sapiència Occitana
www.sapiencia. eu